Home > kubuntu > XServer after upgrade not working

XServer after upgrade not working

May 15Hits:1
Advertisement

Ok, so I updated my Kubuntu 10.10 install to 11.04 and now when I log on I land in a consoile instead of getting a GUI - the rest seems to be working fine though.

I'm using a Radeon 4870 with the proprietary drivers (since the open source ones don't seem to allow some fanspeed control which gets annoying) and my xorg.conf has those entries:

Section "ServerLayout" Identifier
"aticonfig Layout" Screen 0 "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0 EndSection

Section "Module" EndSection

Section "Monitor" Identifier
"aticonfig-Monitor[0]-0" Option
"VendorName" "ATI Proprietary Driver" Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor" Option
"DPMS" "true" EndSection

Section "Device" Identifier "aticonfig-Device[0]-0" Driver
"fglrx" BusID "PCI:1:0:0" EndSection

Section "Screen" Identifier "aticonfig-Screen[0]-0" Device
"aticonfig-Device[0]-0" Monitor
"aticonfig-Monitor[0]-0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport
0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection

When running sudo startx I only get some error messages, see here

No idea how to solve this problem - actually not even sure what those errors mean - but I'd prefer getting around reinstalling the complete OS for a botched Xserver.

Answers

Try running

$ startkde

From the console window. That should start it up at the very least.

Although its a different distro, take a look at these installation guidelines to make sure that KDE will be running properly and start:

KDE - ArchWiki

Looks like your default run level may have changed. Landing on a CLI interface is indicative of being in runlevel 3, you want runlevel 5 (GUI mode).

If you wanted runlevel 5 to be the default, then you need to edit /etc/inittab.

look for "# The default runlevel."

yours probaly says

id:3:initdefault:

Change it to

id:5:initdefault:

=

Restart and you should be in runlevel 5 now.

So the solution was quite easy after all. Reconfiguring the xserver or KDE didn't help uninstalling xserv-xorg alone also had no effect. But purging every every xorg and xserver package and completely removing the ati drivers and then installing the newest ati drivers with a new xserv worked fine (apart from the fact that I had to build the ubuntu version of the debs, but oh well seems to work).

So seems like the upgrade process didn't work well with the ati driver and my xserver version - well probably just the ati drivers..

Related Articles

  • XServer after upgrade not workingMay 15

    Ok, so I updated my Kubuntu 10.10 install to 11.04 and now when I log on I land in a consoile instead of getting a GUI - the rest seems to be working fine though. I'm using a Radeon 4870 with the proprietary drivers (since the open source ones don't

  • Re-install stock Net-SNMP?July 10

    Apologies in advance if this has been answered. What is the exact procedure to reset Net-SNMP to "factory defaults" on, say, OSX 10.10 - or any other OSX flavor? A number of our Xserves were upgraded from 10.6 to 10.8 to 10.9 or 10.10 and in the

  • Will not boot to prompt after do-release-upgrade; gdm not running xserverOctober 20

    Oneiric will not boot to prompt after do-release-upgrade; gdm not running xserver but it will boot a previous kernel version. Where are the log files? The hdd has been running something for 3 hours. --------------Solutions------------- 3.0 dmesg is n

  • How to upgrade from xserver-xorg-lts-saucy to xserver-xorg-lts-trustyJuly 11

    I'm running Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin), and have upgraded xorg by installing xserver-xorg-lts-saucy. I'd like to upgrade now to xserver-xorg-lts-trusty, but when I try apt-get install xserver-xorg-lts-trusty I get a whole lot of unmet dependenci

  • Ubuntu 14.10 freeze at boot. After upgrade intel graphics (xorg-xserver etc)

    Ubuntu 14.10 freeze at boot. After upgrade intel graphics (xorg-xserver etc)December 13

    For the last week I fully reinstall Ubuntu about 4 times. I fed up of this - so I cry for help! Whatever I tried nothing work: purge and reinstall ubuntu-desktop, nvidia-drivers, xorg-xserver and so and so on. Please, see the screenshot for more info

  • Upgrading Xserve hard drivesAugust 2

    Will 3Tb SATA hard drives work in Xserve (Model Xserve1,1) and allow all the space to be allocated. --------------Solutions------------- This may be third-hand information, from this page of specs, but: Apple reports that this Xserve supports "any co

  • Upgrade xserver-xorg-input-synapticsAugust 17

    I have a Thinkpad x220i. I'm using Natty. The touchpad works ok, but the pointer is "shaky" which is really distracting. I tested the Oneiric Alpha 3 and there the Touchpad works fine out of the box. The synaptics package in the Oneiric Repos is

  • After upgrading to 14.04 arrow down doesn't work / action seems to be wrongly assigned on XserverAugust 17

    after upgrading to 14.04 (from 12.04) the down arrow is not working properly anymore on graphical system. On console the key works fine, but not on terminal (within X). Unfortunately I didn't found the answer by searching on Internet, maybe I'm looki

  • Upgrading Ubuntu to 9.04 breaks ATI video card driver, VESA and ati/radeon driversJuly 17

    I upgraded my Ubuntu 8.10 to 9.04, and it not only broke the ATI proprietary fglrx driver, but also the ability to use the VESA or open-source ati or radeon drivers. I have an ATI RV610 which is an ATI Radeon HD 2400 XT. I have Linux Kernel 2.6.27-14

  • Link Aggregation between Xserve G4 running Leopard Server and Netgear GSM7224July 23

    I've got a dual 1.33GHz G4 Xserve running Mac OS X 10.5.2 Server (I'll try upgrading to 10.5.7 shortly) with two Gigabit Ethernet NICs that is a backup storage server. I attempted to configure it for Link Aggregation with our Netgear GSM7224 (running

  • Presenting Apple XServe RAID LUNs to XSanAugust 20

    I am working on a Final Cut Server setup with an associate and one of the things we need to do is setup XSan2 with two Apple XServe RAID units. I am able to get into the RAID Administrator and configure arrays etc, however regardless of the configura

  • Video Stoped Working after upgrading Msi Wind to Ubuntu Jaunty 9.04 (BadAlloc)October 21

    After an upgrade to Ubuntu Jaunty on my MSI wind, all video applications crashed with BadAlloc (If run from command line). --------------Solutions------------- The simple solution for me was to revert the intel driver and restart X with nohup sudo /e

  • No GUI after upgrade to Ubuntu 9.10 (boots to command line)October 31

    I have just upgraded to Ubuntu 9.10 (network upgrade using the update manager, from 9.04 which had different graphics related problems) and when I try to boot into it all I get a small Ubuntu logo, flickering text and then the tty1 command line with

  • Ubuntu 9.04 to 9.10 partial upgrade broke my mouse!December 11

    I upgraded Ubuntu 9.04 to 9.10, then I stopped it in the middle and then did a partial upgrade later. Now, when I boot, there is a"ghost" of the animated loading bar (aka: messed up drivers) and the mouse WON'T move. This is an HP Pavillion dv25

  • SQL 2005 Replication Error - Upgraded SP3July 19

    I recently upgraded my SQL 2005 server to SQL 2005 SP3. I have replication from SQL 2005 to SQL 2005 both are standard edition. During the upgrade I experienced no issues and the replication that was already setup continue to work great. I recently,

  • apt-get tries to remove all xserver-xorg packages when I install web browserJuly 24

    When I try to install uzbl, a minimalistic web browser with apt-get, apt tries to remove a lot of packages that can't possibly have any relations to the uzbl package - since it's only a web browser. [ ~/downloads ] % sudo apt-get install uzbl Reading

  • Constant crashes and freezes after upgrade to 12.04

    Constant crashes and freezes after upgrade to 12.04 September 20

    All operating systems freeze sometimes, and Ubuntu is no exception. What should I do to regain control when... just one program stops responding? nothing at all responds to mouse clicks or key presses? the mouse stops moving entirely? In what order s

  • Upgrade to Maverick broke the display resolution - Dell StudioOctober 11

    My system used to display the Full HD resolution - the native, very well on the Karmic. I upgraded my system to Maverick and the maximum 16:9 resolution X server supports is 1280x720. As far as I can remember, I didn't have to do any changes for the

  • Autostart of the xserver at boot up when the monitor is unpluggedOctober 14

    I was running Xubuntu 8.04 "Hardy Heron". I configure the vnc by adding vino-server to the autostarted app. I accessing the display only via VNC, so I removed the monitor and ir worked fine. When I upgrade to 10.04 "Lucid Lynx", I was

  • How to change back to xserver-xorg-video-nouveau? November 12

    I've installed nVidia driver successfully but I want to go back to Nouveau driver and eliminate any xorg.conf file created by nVidia config tools. What is the proper way to do it? (not ending up with no driver at all, or no X server) --------------So

Copyright (C) 2018 ceus-now.com, All Rights Reserved. webmaster#ceus-now.com 14 q. 0.682 s.